Infraröd bastu

En infraröd bastu, IR-bastu, är en lågtemperaturbastu som ger samma värmekänsla som den värme vi får av solen. Till skillnad från en traditionell bastu värmer IR-bastun upp kroppen med hjälp av infraröda vågor samt infrarött ljus. Den infraröda energin gör att du svettas två till tre gånger mer än i en traditionell bastu. Den djupa uppvärmningen av muskelvävnader och inre organ leder till ökat blodflöde genom vidgade blodkärl och stimulerad hjärtverksamhet. Studier har visat att svetten i en IR-bastu innehåller 80 procent vatten och 20 procent gifter. Motsvarande vid traditionell bastu är 97 procent vatten och 3 procent gifter.

Värmen i en IR-bastu når ett djup på cirka 4-5 cm in i kroppen och ökar kroppstemperaturen till cirka 38,5 grader. Genom detta skapas en artificiell feber som hjälper kroppen att snabbare bli fri från infektioner. IR-bastu passar alla då den ofta går upp till en värme på endast 40 grader istället för omkring 80 grader som en traditionell bastu gör. Den låga temperaturen gör att IR-bastun även passar för dig som lider av högt blodtryck eller har andra åkommor som gör att du inte klarar för höga temperaturer.

De infraröda strålarna startar på en gång när du sätter på bastun och du kan välja att ha en låg temperatur om du vill sitta under en lång tid. Det infraröda ljuset har en effekt som skapar en snabb och intensiv värme efter bara 1–2 minuter.

Under en bastusession på 30 minuter kan du förbränna upp till 600 kalorier. Detta varierar utifrån kroppens kondition i värme, det vill säga hur mycket svett kroppen kan producera. Därför är det väldigt viktigt att du dricker mycket vatten innan, under och efter en session i bastun. Genom att värmen stimulerar fettcellerna på djupet bidrar det också till att minska celluliter.

Vi rekommenderar infrabastu 20-45 minuter en till två gånger i veckan för att uppnå en behandlande effekt. 

Om du planerar att göra lymfmassage hos oss är en stark rekommendation att också ta en 20 minuters bastusession innan behandlingen, då musklerna blir behagligt uppmjukade av detta.

En bastusession befriar också kroppen från olika föroreningar, vilket kan förbättra immunförsvaret och öka vitaliteten. Huden får förbättrad spänst och friskare färg. Stimulering av ärrvävnad och förbättring av strama muskler och bindväv är en effekt av IR-bastu. Strålningen kan också lindra reumatism, kronisk smärta och eksem av olika slag som till exempel psoriasis. Det infraröda ljuset och vågorna går på djupet in i den enskilda cellens kraftverk – mitokondrierna. Därför påverkas den cellulära energiproduktionen i positiv bemärkelse.

Några av de positiva effekterna av användning av infrarött ljus och infraröda vågor kan vara: 

  • Förbättrat immunförsvar
  • Förbättrad hjärt- och kärlverksamhet
  • Ökad fett- och kaloriförbränning
  • Rensning av tungmetaller i kroppen
  • Stabiliserande av blodtryck
  • Mjukare, lenare hy med mer lyster
  • Lindring av kronisk smärta och fibromyalgi
  • Utrensning och detox
  • Avslappning i kropp och sinne
  • Förbättrad cirkulation i lymfsystemet
  • Reducering av celluliter
  • Lösgörande av spänningar på djupet av muskulatur och bindväv
  • Reducerande effekt på eksem
  • Förbättrat lymfflöde som minskar svullnader och inflammationer

Användande av IR-bastu ska enbart medföra en behaglig känsla. Skulle du uppleva smärta eller att något tillstånd förvärras av användandet av IR-bastu så ska du avbryta behandlingen.

I besöket ingår alltid utlåning av bastuhandduk, tofflor, badrock och handduk för dusch. Duschartiklar finns på plats. Under besöket har du fri tillgång till vatten då det är viktigt att dricka mycket före, under och efter.
I bastun spelas avslappnande musik. 

Betalning görs på plats vid ankomst. Duobokning är alltid för kunder i samma sällskap.
Pris 25 min: 290 kr (2 personer 450 kr)
Pris 45 min: 420 kr (2 personer 620)

Välkommen att boka din stund i bastun via vår onlinebokning eller genom att svara på kontaktformuläret nedan.

9 + 10 =

F A Q

Vad är IR?
Infrarött ljus är en form av ljusenergi från solen, men eftersom våglängderna är långa så är strålarna osynliga för det mänskliga ögat. När strålarna träffar huden så fortsätter de igenom vävnader och slutligen omvandlas ljusenergin till värmeenergi. Detta leder till att vävnaden expanderar vilket bidrar till ökad blodcirkulation, som i sin tur leder till att kroppen svettas intensivt och därmed rensar ut gifter som kroppen samlat på sig. 

När avråds infraröd bastu?

 • Vid akut pågående infektion i tand, led eller hud
 • Vid graviditet (kan ge obehag vid ökad kroppstemperatur och blodcirkulation)
 • Vid hjärtinfarkt/hjärtsjukdom
 • Vid cancerbehandling. Om du känner dig osäker gällande sjukdom eller medicinering för just dig i kombination med att basta infraröd bastu så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare först. 

Hur fungerar det med att basta infraröd bastu om man har implantat?
Vid implantat såsom höftled, knäled, plattor, skruvar, cerclage och märgspikar blir de ej uppvärmda av de långvågiga infraröda strålarna och påverkas därmed inte av infraröd bastu. Om du är osäker bör du konsultera med din läkare. Upplevs smärta nära ett implantat i samband med infraröd bastu ska användandet naturligtvis avbrytas. Implantat av silikon såsom näsa- eller öronersättningar samt bröstimplantat absorberar de infraröda strålarna. Silikon smälter dock först vid 200°C. Infraröd bastu värmer mellan 40-60°C. Infraröd bastu innebär ingen skada för dessa implantat. Konsultera dock med din läkare eller representant för tillverkaren av implantatet om osäkerhet finns.